torsdag 19 september 2024

Nu ska rally SM avgöras från svinkallt till vårkänslor, myggsafari, och frisk höstluft .


 


Svinkallt var det minst sagt den januari helg som Rally Sm startades upp för året, Vi och alla andra var rustade med mycket varma kläder, Teamen hade vinterutrustat både besättningar och bilar för nästan polar kyla, 29 minus och känsliga kamera fingrar och topptrimmade rally motorer kanske inte är den bästa kombinationen, så vi var nog många som slet under den helgen med att få allt och fungera 

Trångt var det inte i publikleden så jag och Maria ta gott om plats där vi parkerade oss och försökte hålla upp värmen genom att skotta snö, Humöret var på topp och även om det var kallt och mycket ovan temperatur för Maria, Hon är ju van vid sydamerikanska vintrar där det är kallt när det är 15 plus!

Batterier tog slut fort och det fungerade ej så bra med kamerorna, Men vi lyckades föreviga ett snörikt kyligt och soligt SM rally i Hudiksvall , då var SM säsongen igång , Med bra fart och körningar både på och bredvid vägen, Tyvärr så var det inte så många som kunde hjälpa till med upplyftning av bilar i den bistra kylan 

Till Sandvikens tävling hade det varit töväder och temperaturen nu var mycket behaglig jämför med premiären lite mer norrut, Nu hade publiken hittat ut, Jag tror alla hade en mycket skön dag i rallyskogen i februari solen, Spikskor var bästa på fötterna för både publik och rallybilarna 

Ett mycket högt tempo som alltid när det gäller vårat Rally sm hölls och det var mycket snabba vägar som det bjöds på , En kort och intensiv vintersäsong var det, nu var det dags att preparera bilarna för grus och släppa fram vårkänslorna, 

Nyköping blev nästa ort att besöka på årets rally sm resa, Härligt vårväder och mycket häftiga sträckor blev en stor utmaning för alla inblandade , Ett i våra ögon mycket bra arrangemang , Tack till alla som tar sin tid själ och hjärta för att bjuda på mycket härliga och utmärkta tävlingar.

Myggsafari! ja eller snarare rally uppland i den ljumma juni månaden, Ja myggen försökte allt ta till vara så mycket blod som möjligt från alla rallytokar som tagit sig till upplandskogarna, vi fick bita ihop samtidigt som myggen bet och bäst att ha så mycket heltäckande klädsel som möjligt

Rally kultur finnes det i uppland, Härliga vägar finnes det också gott om, förare och codrivers fick nog jobba hårt med rattvridandet och notsjungade för att hålla bilarna på vägarna för både här och där nöp det till bakom kröken . För våran del så fick vi mellan myggbetten till rätt häftiga bilder och vi åkte till våran hemvist för helgen Gysinge herrgård perfekt plats för avkoppling och utan mygg 

Efter sommaren så var det dags för det beryktade eller berömda Prästomta skjutfält, Här har det nog svurits en hel del genom åren när förare har missbedömt något indianöverfall och hamnat långt ut i skogen, Linköping stod värd för den första av höst tävlingarna, Regn och rusk på fredags kvällen gjorde de små cykel stigarna runt ishallen mycket förrädiska så gällde att ta det piano och inte förstöra helgen redan innan det var igång! för på riktigt blev det på lördagen .

Alla ekipage sattes på stora prov i härligt sensommar väder och det var nog många liter svett som flödade innan dom som nådde målet på sista sträckan vid Sviesta motorstadion , Vi hade en härlig helg med mycket fina bilder, frukost förhinder men vad gjorde det vi åt gott och såg häftiga sladdar och umgicks med härligt rally folk.

Nu när hösten är här på riktigt då ska vi bege oss till väst sverige och anrika Västrallyt , Kabelvägen och andra legendariska sträckor blir något att bita i när SM serien ska avgöras, Jag och Maria är laddade för att bjuda på häftiga och fartfyllda actionbilder, Jag tror säkert alla inblandade vill göra finalen till en mycket häftig avslutning på Rally SM året, Ses på rallyskogen i helgen 

 
















tisdag 17 september 2024

Dammig nattkrök som köres på dagen, fartfylld rallydag i högsommarvärme , Hannah i fokus på väg mot JWRC

 


Nattkröken! ja det kan ju tolkas på många sätt, Men denna nattkrök avgörs i regi av Fagersta mk och körs på dagen, Kanske i begynnelsen tävling kördes i mörker som de flesta rallytävlingarna gjordes förr i tiden! för mig personligen var det bäst att åka tävling i mörkret då såg man inte allt! som fanns bredvid vägen och kunde koncentrera sig på nästa krök.

Tidig morgon och jag i sista stund vann en timme sömn, Start klockan 11 var precis vad fotografen behövde efter en lång arbetsnatt så dryga timmes skönhetssömn fick jag innan vi tog oss norr ut i distriktet , In i dimman körde vi och vi hoppades på att komma ur dimman också när vi la Kolsva bakom oss då kunde vi sikta solen och temperaturen steg till under eftermiddagen högsommar värme 

Maria och jag hade en bekymmersfri körning till Fagersta, Ett tlfn samtal till min kartläsande syster fick bekräftat att hon var på plats och framför allt hennes chaufför som på kvällen före sent var i Grekland! men han hann hem och var pigg, utvilad solbränd och laddad så det var full fart för Ronnie och Lena på de norra västmanlandsvägarna och södra dala vägarna .

Ett ljus kom upp i min hjärna Hemshyttan som jag nog i trötthet och förvirring lyckats glömma, Där har jag ju varit många gånger förut och förra gången med ryggskott så hur kan man glömma något sådant! en karta i tlfn och efter att maria praktiserat Svenska med många glada skratt så satt vi återigen i bilen 

När man letar sig fram mot en rallysträcka på smala publikvägar kan vara ödsligt själv och funderar på om man verkligen åker rätt myrstig  kan det verkligen om någon halvtimme vara full rallyshow här, Men så bakom nästa krök så är det fullparkerat och full aktivitet blad bilar som ska vända och parkerar ni vet! alltid full fart till nästa sträcka.

En mängd personer hade gått till höger till kända marker så då går vi till höger och okända marker, Njae jag hade varit där förut både på på nattkröken och rally SM men vi blev lite besvikna när det redan var 2 personer på plats i våran kurva .

En mycket lagom rallysväng där det kan bli både lite panik och brehas men knappast några avåkningar  så det är en perfekt fotokurva i både min och Marias uppfattning, Hugo spårade och gjorde det både brett och publik flörtande men med föråkar marginal snyggt jobbat.

Efter moronens dimma och dis så blev det ingen damm som vi var mycket tacksamma för,  En och annan häftig sladd och några som var på vägen mot en liten kris bjöds vi på, En mycket trevlig förmiddag i skogen utan mygg möjligen med för mycket kläder på men lång ärmat är att föredra i de fästing täta skogarna. 

Att ha en sambo som är intresserad underlättar massor efter sträckans slut så var det frågan om  att åka hem! utan vilken sträcka åker vi till nu! Vi rundade sjön barken med genomsusning av världsmetropoler som Söderbärke, När vi kom till målet på SS 5 som senare visade sig vara starten skit samma! tänkte jag rally som rally. 

Nu hade det torkat upp och solen värmde och gav högsommarkänsla , vi tog oss igenom start kön och tog till ett högt promenad tempo till första bästa dygnsväng, Men tyvärr så svängde det inte speciellt mycket och en hel del steg in på sträckan så mötte vi Charlie som sa gå ett par kilometer till så kommer ett vägbyte! så vi stoppade i en fullfarts sväng där friskusarna sladdade.

När klockan började närma sig mycket dryga lunchtid och närmare middagstimmen så var det slut brummat på skogen, Vi var mycket gråa! av damm inte humöret som var grått, vi konstaterade att dagen i skogen hade varit mycket bra, För rallyfotografen börjar då jobbet när tävlingen är slut, dryga 5 tusen bilder fanns i 3 kameror, jobb finnes kvar även till de mörka kalla vinterkvällarna.

Alltid en ynnest att kunna ta sig ut på ett lördagsnöje som ger spänning fart och fläkt med mycket social kontakt, Ett evigt och mycket stort tack till er alla som ger eran tid till att arrangera tävlingar det uppskattas storligen, Jag och min far som är borta, Vi har lagt ner mycket energi och tid på att vara arrangörer och det ger mycket att kunna bjuda på tävlings upplevelser .

En lång dag som för min del började redan klockan 11 på fredags kvällen började lida mot sitt slut ett pizza stopp i Kolsva vart ett bra avslut även om allt inte var helt perfekt då Maria hittade en fästing i nackkragen så gottade sig på friskt blod!

Nya talanger behöver vi i svensk rallysport och dom kommer kanske inte i horder men vi har några snabba hungriga rallytalanger som tar sig fram fort på rallyskogen och som vet vad dom vill, Att ta sig till rallytoppen, Det är en krokig och snårig väg att ta sig till  framgång i varje sport och kanske speciellt när det blir något med motor i för då behövs ofta en rejäl kappsäck med pengar också

Mille Johansson och Calle Carlberg har gjort stora avtryck i rally Europa och alla hyllningar till er som sätter Sverige på  rallykartan , stort grattis till Mille till seger JEM och stort lycka till i JWRC 2025.

Där kanske han kan få sällskap av den glade och snabba rally tjejen från Kolsva skogarna Hannah Jakobsson, som just nu kämpar om en plats i JWRC 2025, i polsk regi ska en lycklig och förtjänt kvinnlig chaufför få en plats i den stora rallycirkusen nästa år, hela rally Sverige håller nog både tummar och tår för att Hannah med stort stöd av team Jakobsson ska var den som visar rallyvärlden hur en tjej kan hantera en rallybil minst lika bra som alla män .

Nu var mina rally tankar slut för denna gång! till helgen syns vi i Trollhättan hade det gott ni alla.












måndag 16 september 2024

Nära väggen, vet hut människor, från värmebölja till långkalsonger, Bland älgar och vildsvin igen



Till slut så går det mesta överstyr! jag kände att mitt arbete var till fanders fel och jag märkte också att företaget inte tänkte något på mig eller någon annan kollega även om problemet var uppenbart, Jobba tycker jag om och jag kan jobba mycket, Men när det blir kopiösa mängder av övertid och kroppen hälsan och tröttheten är utöver allt som är normalt då måste man dra i handbromsen

Jag sa att om inget händer då sjukskriver jag mig eller säger upp mig och varför ska man behöva gå så långt! det är enklast att låta personen som gör  ett bra jobb fortsätt! tycker tydligen dem, men att hälsan kan bli äventyrad nej så långt finns inte tanken. men när jag sa till på skarpen då fick jag hjälp, betydligt mindre arbetstid får jag nu och kanske tröttheten försvinner och livet efter jobbet kommer tillbaka.

Inget är värt att äventyra kropp och hälsa, säg ifrån för i slutänden så tackar ingen någon för att arbeta slut på sig blir bara vi själva som går in i väggen och får kämpa oss igenom ett helvete, nu ska mina arbetsdistrikt ses över och minskas och jag får hjälp farm till dess! men att man ska behöva bli arg, ledsen och uppgiven först snälla arbetsgivare lyssna på era medarbetare de är de som vet bäst.

Vet hut människor! jag vet inte vart mänskligheten är på väg något väldigt konstigt med beteendet är det hos många personer ute i världen, jag och min sambo var på väg mot ica, Då kommer en person inte ung eller gammal men tillräcklig ålder till att kunna avgöra vad som är rätt och fel + 25 år, En elskoter bräda eller vad nu farkosten kallas, han åker på en gata som han ska men sedan hoppar upp på trottoaren som är smal!

Jag ser på långt håll denna man kommer inte väja, Jag går där jag ska gå som gående han håller på att ramma mig och Maria, jag höjer rösten och viker ut mot mannen! som utan fartminskning bara susar förbi oss på mycket farligt sätt! hur tänker och agerar folk! man kör inte elskoter på trottoaren och sannerligen inte så att människor ska hoppa undan.

Hösten är nu här! en värmebölja sköljde över oss med heta dagar och varma nätter i början av september och det behövde vi sannerligen för de kalla mörka månaderna vi har framför oss, men det blev tvärt slut och kallt härom natten  så var det nollgradigt och jag bestämde mig att nu var det dags att byta kostym för jobbet! så nu är långkalsongerna på och jag är frusen av mig så bättre för varm än att frysa häcken av mig .

Nu har vi både jag och maria nya och funktionerande objektiv till kamerorna, Jag säger alltid att det är personen bakom kameran som gör bilden, Men visst gör det skillnad när man har bra gerjor och dom fungerar så nu syns det skillnad i bilderna .

Ett led i min lättnad i arbetsbörda så fick jag ta hand om ett distrikt i skogen som är mycket mer körning och lättsamt än det jag har ordinarie, Tillbaka i skogen och det blev ett abrupt uppvaknande, Mörkt och dimma och mitt på vägen står en stor ståtlig älg! och den flyttar sig inte förens jag är mycket nära och då gör den en vändning och visar bakänden och jag tror den ska sparka på bilen innan den försvinner ner i skogen! puh sa jag och insåg att nu är jag i  naturens verklighet igen .

2 minuter sedan så passerade  några stora vildsvin vägen men med lite mer behörigt avstånd! så ta det lugnt på vägen i mörker och på landsbygden djuren de väntar inte på att passera vägen och det kan bli en hård smäll och få en älg eller vildsvin i fronten 

Maria fortsätter med sin cykel träning och lagom envis kämpar hon sig fram, nu tog vi cyklarna på både asfalt och grus inte så lång tur men denna gång utan vurpor och större missöden, så hon får kämpa på och kanske vi kan köpa en ny cykel till vårens ankomst .

önskar er all en riktigt god kväll, ta hand om er vi har bara ett liv och det ska vi njuta av.








 


fredag 6 september 2024

Värmebölja i September, 10 svettiga liter lingon och fästingbett, en tomat

 


Nu är det nära helg, Veckorna flyger fram och endast en jobbnatt kvar till en skön mycket välbehövlig helg, Tyvärr blir den som alltid kort men får göra det bästa av den, September har vi redan hunnit in i och bra att tiden inte står still då kan det bli tråkigt, Men ibland känns det som man vill rycka lite i bromsen så man kan hinna njuta av livet och göra allt det som står på agendan 

Värmebölja är härligt och att det känns som högsommar i September är ju inte allt för ofta det händer, fuktig luft kommer med på köpet och det är jag inte lika entusiastisk över då får jag omedelbart andnöd och när luftfuktigheten har varit plus 95 procent på nätterna så är det tufft, men vi ska nu inte klaga på den härliga förlängda sommaren vi har och värmerekord både här och där.

Dimman har legat tät på morgonen och jag bannar mig själv när jag inte har någon kamera med mig och dessa magiska dimmiga bilder när solen går upp är mycket häftiga och fina att fånga, Väntar ny på ett nytt objektiv och hoppas det kan bli ett litet positivt steg i min fotografering och lite av inspirationen kommer tillbaka för att få till en riktigt fin och tilltalande bild det gör gott i själen och hjärtat 

Lingon! tror jag är tidigt i år som allt annat med svamp frukt och allt som växer, Vi var lite sena i starten på att plocka de röda bären i år, Men är mycket lyckligt att vi slipper den enorma mygg invasionen från förra året och det var inte en skön upplevelse att få hem den blivande sylten, Vi fick offra mycket blod och nästan tårar när de blodtörstiga varelserna kom i stora svärmar .

Nu har det blivit stället svettiga lingon plockar stunder men det kan vi offra när vi kan vara ute i skogen i t shirt och shorts och njuter i fulla drag. jag plockar och grov rensar i skogen, Maria är mycket effektiv bland lingonriset så 12 liters hinken fylls på fort , Lingon plockar karavanen med bilar går tät på skogsvägarna och kanske det plockas en och annan svamp också! men jag ser inte skillnad på flugsvamp och kantareller så svampen den får stå kvar i skogen 

Fästingar är ju ett otyg, Jag hittade en på armen som gottade sig på mitt blod den blev avlägsnad och hoppas på att inte någon illasinnade sjukdoms besvär blir följden av det lilla krypet, man kan få dem från både här och där, En kompis fick fästingar från sina katter så dom är överallt!

Plantorna i fönstret växer så det knakar och tomat plantan går snart igenom taket, Men endast en tomat har vi sett komma till skott så mycket blad för så lite, Vi kanske kan hoppas det ger någon mer tomat och är lite spännande vart våra odlings försök tar vägen, vi vattnar och planterar och våra gröna fingrar kanske gör under.

Nu är det dags för det mest tråkiga i lingons syltens väg, Att rensa nu är köksbordet fullt med lingon tyvärr blir jag rastlös och uttråkad redan innan jag börjar,  får väl kanske ta någon nödlösning som kramp i något finger eller dylikt, är bara bita i hop och tänka på lingonsylt och köttbullar, pannkaka och mera smak sensationer .

Önskar er alla en mycket trevlig sommar varm september helg, Ta hand om er alla och må gott











måndag 2 september 2024

East Sweden rally, Entre på samma sträcka 2 gånger ! i rygg på Emil och Jessica , Fotografen glömde knäppa och grattis Hannah stort lycka till

 


Då var då höst säsongen igång på rally SM , Till Linköping fick vi bege oss, När det nalkas rally Linköpings krokarna då börjar tankarna går till det berömda eller beryktade Prästtomta skjutfält, där har det nog svurits många visor från rally besättningar som gått på en nit på de tuffa vägarna som finnes där .

Men vi börjar från början, höst var det alltså men temperaturen var nog sommar mässig men med hotande regn under fredags kvällen, så kund bli spännande med smal asfalt gällde nog att hålla tungan rätt i mun och inte bli för ivrig. 

Jag och sambo Maria tog ett stort steg mot destination genom att åka till Arboga Rasta ca 3 km till mat stopp 1 , Efter med god aptit ätit lunch så tog vi oss an de 2 timmarna mot Linköping  och hon i högerstolen somnade inte på en gång, i Linköping gjorde vi som man säger i orientering  spik på hotellet kors i taket ända tills vi kom på att det var fel Scandic hotell ja ja vi var i alla inte så långt ifrån

Parkering i garage kostade några kronor men där fick bilen stå till lördag morgon, Fredags kvällens sträckor som var samma 2 gånger gick utmärkt att promenera till och vi tog vägen rakt igenom tåg stationen .

Mörka moln var det på himlen, Och blev mörka moln att ta sig in på området också, att ha en grön media väst räckte inte för att blidka funktionären! han i tlfn uttryckte sig en med många kameror vill gå in gratis! om han bara visste hur mycket energi tid pengar vi lägger ner på detta och inte tjänar vi ett öre på detta! vi gör det för att det är mycket kul, Och att serva tävlande team arrangörer med bilder som vi inte tar ett enda öre för!.

Att vi kan få lite media information och ett gratis program tycker jag inte är för mycket begärt! till slut efter jag fick tala med någon i telefon kom vi in!, när presschefen tog i mot blev det helt annat bemötande 2 program och mycket trevlig var han! och sedan var det glada miner och trevliga möten på service platsen, sen ut och ta plats på sträckan! då var det en Entre igen! då räddades vi av att vi hade fått 2 program! .

Mycket publik var det och mycket folk från Linköping och det är mycket positivt då jag inte tror att många av dem tog sig ut på någon dammig prästomta sträcka på lördagen, då måste vi locka ut folket på närliggande och enkelt sätt och då är det bra med en sträcka i stort sett mitt i staden .

Mycket smalt och blött så det gällde att för förarna att ta det lagom mycket försiktigt, Vi såg när det kom något hjul ut på gräset så blev det spännande direkt! men att tappa för mycket är ett mycket stort handikapp att köra igen på lördagen! kan ju köras 3 mila sträckor och det skiljer på tiondelar, så det gäller att inte slösa bort sekunder i onödan.

vi fotograferade och var glada att det endast duggregnade och inte behövdes paraply, svårt i halvskumt ljus och duggregn att får till något som är bra i foto väg men vi försökte i alla fall, En liten tur i depån efter en sträcka blev det, intressant att se att se det justeras och skruvas! eller är det nervösa förare! kommer ihåg när jag som ung ivrig skidåkare klagade på vallningen 2 minuter före start!! och farsan vallade med locket på! och jag var supernöjd med den nya vallan! nerver de kan spöka.

När regnet tilltog så fuskade vi lite och tog oss tillbaka till hotellet vi hade i alla fall alla bilar på bild från ss 1 . Mat! behövde vi och ut i nattlivet i Linköping det var mycket folk, mycket skrik och skrän så tydligen så var det mycket party i staden, vi fann en någorlunda lugn pizzeria som fick bli natta mat.

Sov gott gjorde vi och när alarmet ljöd klockan 6 så hoppades jag på att de kunde tänjt lite på frukosttiden, när det är något evenemang så gör det inte något med lite utökade och tidigare frukost. men ett rally SM är ju inget folk höjer på ögonbrynen för! så det muttrades i rallykön till frukost! jo vi vet frukostlåda kan man få, men hotell frukost är njutbart! och när vi väl kom inte till frukosten så smakade den bra, Men chefs frukost kocken såg inte nöjd ut när jag knackade på exakt klockan 7!! då började det bli bråttom

Mätta och belåtna med endast ett löskokt ägg som exploderade nyporna som missöde men det glömdes fort när man fick tag på en näve gele hallon!.

Ut ur staden och mot sherwood skogen! tog vi oss inte, men vi fick rygg på en röd Volvo med Emil och Jessica så då var det bara att följa med dem mot Ljungsbro tack för hjälpen då åkte vi inte vilse, men väl i Ljungsbro hamnade vi på marknad! och trafikomläggning.

Tiden var knapp efter frukosten som blev sen så jag såg sträckorna rinna förbi och någon SS 3 skulle det inte kunna bli  så tomten fick ta hand om fotograferingen där, så vi styrde mot målet på ss 3, Där tog vi ett stopp och kunde se en del av rally karavanen när de hade avverkat morgonens första sträcka, det var idel glada miner och tummen upp! Men när Thomas Bergman gjorde tummen upp till Maria då glömde hon bort och fotografera!! .

Mot sträcka 6 och starten där, Krokigt blev det och jag kom ganska snabbt på att nu kommer vi hamna på ss 1 från midnattssolsrallyt från 2023, När vi kom fram så möttes vi av en myggsvärm som påminde oss om Rally Uppland i våras.

Inte alltid bra att veta var man kan fota, Förra årets sväng där blev det mycket bra bilder, tyvärr blev det inte samma succe denna gång. Efteråt vet man alltid bäst och då skulle vi ha stannat halvvägs vid ett häftigt hopp! Ett nyinköpt objektiv blev snabbt beslagtaget av min bättre hälft! jag fick tillhandahålla ett 10 år gammalt  Tamron objektivt som minst sagt är använt, man ska inte skulle annat än på fotografen men denna tävlings mindre bra bilder kan nog också skyllas lite på materialet.

Vi var bara jag och Maria plus en person där vi stod, En st bussbolags ägare som var väldigt glad att prata så Han och Maria tränade svenska i 2 timmar mycket nyttigt och tacksamt då hon behöver alla pratstunder som hon kan få på svenska.

Det hade glesat ut i startfältet innan bilarna kom till oss, Prästtomta hade skördat offer som alltid, en mycket trevlig stund i solen hade vi, och tiden rinner alltid på fort, dags att förflytta oss till SS 10 och en riktig prästtomta sträcka.

Vi hann på plats med några dryga minuter! tänk vad många gånger man stått och väntat i rallyskogen, här hittade vi en mycket fin plats att fota och när vi pustat ut så mullrade det på skogen, solen den sken och värmde, Mycket häftig bilåka och bra fart var det där vi parkerat oss, Vi var inte ensamma och det är bra det lockas ut publik i skogen det behöver vi sannerligen, Tempot är mycket uppskruvat i rally SM skogen.

Vi träffade våra kollegor Hasse och Göran som denna gång åkte varsin bil, Alltid trevligt att träffa dessa glada och trevliga herrar , Det är ju det stora nöjet som jag alltid säger att träffa folket som har samma intresse, ett intensivt rally dygn började närma sig slutet,

Till sist konstaterade vi att det mesta flytet på bra, ett stort tack till arrangören för ett fint arrangemang med tuffa utslagsgivande  sträckor med mycket spänning och underhållning för publik och fotografer alla som tog sig ut i skogen, Vi återkommer och ses på skogen i Trollhättan för SM finalen.

Ta hand om er alla och ha  det gott. Ännu ett till sist! så passar vi på att gratulera Hannah Jakobsson till den stora chansen att ta sig genom nålsögat till att kunna bli en av junior wrc förarna 2025, Visa dem hur en rallybil ska köras! och inte förglömma samma stora grattis till hela team Jakobsson det är ni alla mycket väl värda