onsdag 3 januari 2024

Ett häftigt dygn i Astrid Lindgrens skogar, Novemberkåsan i Vimmerby, Minst 25 e kåsan för mig och första för Maria

 Ledig så skönt då drar man sig länge i sängen speciellt jag som då alltid 6 nätter i veckan har väckar klockan på 01,43 skönt med sovmorgon, Njae då ändrade jag ringning till 01,15 i stället ännu tidigare jaja man ska utnyttja livet och ta vara på tiden man vet aldrig vad som står runt hörnet , pigg och utvilad nej tyvärr var mycket att fixa och trixa på kvällen så blev mist sagt sent i säng tidigt upp ur sängen

Blåbärspaj och kaffe blev en utmärkt frukost , Sömnen skulle ha varit bättre märkte jag tydligt på hemresan, Men nu till början på äventyret resan skulle gå till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby där 2023 års November kåsa var förlagd  3 timmar och 20 minuter skulle det ta och exakt på minuten så passerade vi stads skylten Vimmerby och kartläsaren min älskling Maria hon sov från start till mål så det är tur att gps hjälpte mig till rätt väg, resan dit gick mycket bra.

Rekognosering i beckmörker är inte det lättaste och minnet svek mig från vi var i Vimmerby på kåsan förra gången, Vi styrde bilen till Astrid Lindgrens värld, Jag berättade vem nu det var för Maria den kända barnboks författaren som inte hade korsat hennes väg förut, När vi kom till start och målplatsen förlägen till Astrid Lindgrens värld för att köpa ett program så var tiden fortfarande mycket tidigt och var beredd på att få leta och vänta!.

Vi blev välkomnade utan att behöva stiga ur bilen så hade vi ett program och instruktioner om det kommande kåsa dygnet så det var mycket bra service, Inte som på rally längst bak i lång korvkö ska det köas för ett program, Här kände man sig mycket välkommen.

I väntan på att solen skulle gå upp, Som sken hela dagen så fikade vi och tog oss till några publikplatser som hade rekats på youtube! Tack Bellon för utmärkta filmer och fina tips på var man skulle hitta fin motorcykel åkning och en och annan träskmark .

Borghults mosse en legendarisk plats på Novemberkåsan åkte vi till parkering på bondgården och här skulle det passeras 5 gånger , Vi hälsade på korna och traskade till skogs och nu skulle det bli en tuff öppning i de blöta markerna! men men torrskodda tog vi oss på plats för att se sträcka 1 mycket publik som alltid på detta evenemang ,

 1 minut före Min! tidsplan så susade de första åkarna förbi och det går fort där det går att hålla bött med dessa enduro maskiner, Maria konstaterade när någon for förbi tånaglarna att de är nära! Inga som helst problem med framkomligheten var det men som någon sjöng det blir värre framåt natten! då var det bökigt även i mossen .

En plats som vi hittade i mörkret åkte vi till helt nära till Vimmerbys gnagaredalen, Här var det mycket mera publik och blött nu var det kåsan på riktigt även om det inte var Gugges myr standard på mossen så skulle det nog få kämpas över denna passage. Förarna hade blivit varma i kläderna och säkert också blöta om fötterna.

Den spanska video filmaren som följer all världens enduro stod mitt i! och det gjorde många andra också, Det gör mig brydd att alltid på enduro tävlingar ska en mängd personer som de flesta på inget sätt alls borde vara där! håll spåret rent för de tävlande! eller varför ska det spärras av om ändå ingen bryr sig om det . många behöver lyfthjälp! jo men de flesta som står där gör det för att se bättre inget annat!.

Mot shervood skogen sa Robin Hood vilken skog vi tog sikte på vet jag inte men vi åkte dig näsan pekade, Vi passerade en publik parkering med enormt många bilar och parkerade längre bort blir ju alltid bättre lite längre bort! känt från rallyskogen, inte susning om vad som kunde finnas där vi var, vi blev om gående av en person som tydligen visst vad som fanns där i skogen, efter 5 min så fann vi inte mycket publik , Vatten ,Gyttja och en utmaning för de nu troligtvis mycket varma blöta och lite möra förarna.

Motorsågarna gick varma och herren med kavaj och hatt var på plats så kändes som vi hittat en bra plats! Det fanns tydligen ett riktigt stort kärr med herrjösses mycket publik på ss 2 men dit hittade vi inte , Men de platser vi hittade var till mycket belåtenhet, Till skillnad mot föregående kåsor i Vimmerby skogarna så blev denna en riktigt tuff hård tävling som jag tror alla inblandade vill ha det.

Fotografering och filmning gick bra för oss och jag var glad att Maria i sin kåsa debut trivdes och uppskattade denna  legendariska tävling och publikfest.

Matpaus var det mer än bara vi som behövde, Fullt var det på restaurangen och lång kö var det också, Men lika bra fart som i enduroskogen var det i matkön  endast ett fåtal minuter behövdes för att ta sig från kön i kön!.

 Till sittandes vid bordet  och ätandes köttbullar och livligt diskutera med bordsgrannen vart fanns bästa publikplatsen för natt etappen  vem vinner! jag hade satt 5 öre på Eemil från Finland som hade gjorts sig gott i Astrid Lindgrens värld, Från bordsgrannen fick jag också veta att hans första kåsan han fullföljde var i Arboga .

Mätta och belåtna så var det dags för lite vila innan vi åkte tillbaka till Borghult och mossen som nu var uppkörd och betydligt mer svårframkomlig och förrädisk, En förare hade i det torra området hittat ett djupt hål! så jag ficka kasta kameror och kavla upp ärmarna och lyfta tur så kom det några mer tappra och lyfte upp herren för vidare framfart i kåsamörkret .

Vad som nu lockar med denna tävling! mörker blöta kärr glada människor i skogen och dessa enormt vältränade ryttare av motorcyklarna i terräng som är den mest besvärliga som kan tänkas i den värsta årstiden vi har , det går en rysning längs ryggen med alla kåsa minnen och vilken häftig tävling att uppleva är utan tvekan en mycket stor höjdpunkt på året troligtvis var det min 25e i ordningen och det blir många fler

Tillbaka på ss 4 och det lilla kärret och den lilla publiken en plats som tydligen gått obemärkt förbi för de flesta, Ryggsäcks patruller var på plats och det spekulerades hur och vart det ska åkas i denna mosse, 2st tog sig galant och dansant över passagen som det vore mitt sommaren och det yrde damm om stövlarna! resten fick lyft hjälp och det svors både på svenska och finska i den djupa smålandsskogen.

Efter en dryga halvannan timme på denna mycket händelserika passage på Sveriges tuffaste race alla kategorier så var vi båda skitiga från topp till tå kamerorna behövdes en grundlig rengöring så tackade vi kåsan för denna gången och begav oss till bilen för ombyte och lång hemresa som tog mycket lång tid för chauffören var trött och behövde många vilo stopp framåt morgon kvisten var vi åter hemma i Arboga efter ett mycket lyckat kåsadygn 

Ses i enduroskogen någon gång  ha det gott och god fortsättning på det nya året 




































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar